Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de keman enstrümanını seven ve çalmak isteyen birçok kişi var. Keman öğrenmeye yeni başlayacak olan veya bu enstrümanı merak eden kişiler için bu yazımızda keman satın almak isteyip, nelere dikkat etmesi gerektiğini bilmeyen kişiler için bilgiler vereceğiz. Keman satın alırken dikkat edilmesi gerekenleri öğrenmeye başlamadan önce kemanı ve keman parçalarını tanımalıyız. Bu sebeple kemanın tanımı, parçaları ve nasıl çalındığı hakkında kısa bir bilgilendirme yapacağız.
Keman nedir?
Keman, yaylı müzik aletleri ailesi olan violin grubunun, en yüksek tonları çıkarabilen ve boyut olarak en küçük üyesidir. Dört tele sahip kemanın ilk kullanım örnekleri Orta Asya’da, atlı göçebe kavimlerinde görülmüştür. Kemanın atası olarak Kazak Kopuzu adlı enstrüman gösterilmektedir. Birçok müzik türünde karşımıza çıkan kemanın günümüzdeki hali ile ilk kullanımı 16. Yüzyıl sonrasında olmuştur.
Kemanın parçaları nelerdir?
Kemanın gövdesine tabla adı verilmektedir. Tabla üzerinde, tellerin üzerinden geçtiği kısma köprü veya eşik, köprünün alt kısmındaki parçaya kuyruk, üst kısmındaki parçaya tuşe, çene altına yerleştirilen kısma çenelik, gövdenin üstündeki tellerin yerleştiği alana sap, sap kısmının sonuna salyangoz, salyangoz üzerinde, tellerin akordunu ayarladığımız dört parçaya ise kulak ismi verilmektedir.
Keman nasıl çalınır?
Keman omuz ile çene altı arasında tutularak, bir elin parmaklarının sap üzerinde bulunan tellerdeki nota yerlerine basması, diğer elde bulunan yayın keman tellerine sürülmesi ile çalınır.
Keman alırken nelere dikkat edilmelidir?
Keman alırken dikkat etmeniz gerekenleri aşağıda bulabilirsiniz. Asgari bu kriterleri karşılayan bir keman, ilk enstrümanınızın kaliteli olmasından ziyade size uzun bir kullanım ömrü sunacak ve kemanı daha kolay öğrenmenize, sorun yaşamamanıza vesile olacaktır.
- Arka tabla da dediğimiz sırt kısmının ortası, çizgi halinde iki kısımdan oluşmalıdır. Dikey bakıldığında çizgi olarak göreceğiniz kısımlara ışık altında bakılarak boyama yapılıp yapılmadığına dikkat edilmelidir.
- Tuşe de dediğimiz klavye kısmının, abanoz gibi sert ağaçlardan yapılmış olmasına dikkat edilmelidir.
- Klavye kısmı sap üzerine monte edilmiş olmalı ve kapak kısmına temas etmiyor olmalıdır. Kapak ile klavye arasına serçe parmağı girebiliyor olmalıdır. İdeal sesi almak için ise bu yüksekliğin fazla olmaması gerekmektedir.
- Kulak da dediğimiz burgu kısımlarının, tuşe ve kuyruk ile aynı ağaçtan yapılmasına dikkat edilmeli, boyama yapılmış modeller tercih edilmemelidir.
- Ön tabla da denilen kapak kısmı kalın olan kemanlar tercih edilmemelidir. Kapak kısmının kalınlığı üstten hafif bastırılarak anlaşılabilir. Kırılma ve çatlama tehlikesine karşı çok bastırılmamalıdır. Kapağın hafif esnemesi idealdir.
Web sitemizde yeni başlayanlardan profesyonel müzisyenlere kadar her kesime hitap edebilecek keman modelleri bulunmaktadır. Keman fiyatları bu değerli enstrümanın her kesime ulaşabilmesi adına uygun tutulmaktadır. Keman kategorisi altından, web sitemizdeki tüm keman modellerine ulaşarak ürünlerimizi detaylı olarak inceleyebilirsiniz.