Ud Nedir?
Ud ya da ut da denilen telli bir çalgı aletidir. Kelimenin kökeni Arapça’da sarısabır veya öd ağacı anlamlarını taşıyan el-oud kelimesinden gelmektedir. Türkler bu kelimenin başında bulunan el takısını atarak zamanla ud kelimesi haline getirmişlerdir. Ud diğer telli çalgılara nazaran daha eski tarihi olan müzik aletlerinin başında gelmektedir. Hoş bir sese sahip olmakla birlikte diğer telli çalgılara kıyasla daha tok ve kalın bir sese sahiptir. Ud fasıl ve eğlence müziklerinde kullanılmakla birlikte eski saray dönemlerinde sarayda gerçekleştirilen eğlencelerde de sıkça kullanılmıştır. Ud dinlemek çoğu insan için oldukça keyiflidir…
Ud Parçaları Nelerdir?
Ud üç ana parçadan oluşmaktadır. Bunlar gövde, sap ve burguluktur. Gövdenin ön kısmında filetolar, ses delikleri ve kafesler, mızraplık, büyük eşik, balkon çıtaları ve ses tablası bulunmaktadır. Gövdenin arka kısmında ise dilimler, filetolar, ön ve arka takoz ile ayna bulunmaktadır.
Üst kısımlara geldiğimizde klavye, bilezik, sap dilim ve filetoları ile küçük eşik mevcuttur. En üst kısımda ise kaplama ağacı, taşıyıcı gövde, burgular, gaga ve takoz bulunmaktadır.
Ud Çeşitleri Nelerdir?
Bir çok ud çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan en bilinenlerini sıralayacak olursak;
TÜRK UDU
Tekne Boyu: 49,5 cm.
Sap Boyu: 19,5 cm.
ARAP UDU
Tekne Boyu: 51,5 cm.
Sap Boyu: 20 cm.
SURİYE UDU
Tekne Boyu: 52 cm.
Sap Boyu: 20,5 cm.
IRAK UDU
Tekne Boyu: 49,5 cm.
Sap Boyu: 19,5 cm.
NOT: Standart akort düzeni ise; Do-Do, Fa-Fa veya Fa#’dir.
Buradaki Do-Do alt ve üst tel anlamına, Fa-Fa veya Fa# ise orta tel anlamına gelmektedir.
Ud Nasıl Çalınır?
Öncelikle udu rahat çalabilmek ve doğru sesi alabilmek için doğru tutabilmek çok önemlidir. Bir udu sabit tutabilmenin en iyi yolu bir sandalye üzerine oturarak bir ayağını öne çıkartmaktır. Bu sayede udu daha kontrollü bir şekilde tutmanız mümkündür. Udun gövdesini sağ diziniz üzerine sabitlemenin yanında sağ kolunuz ile de udun gövdesine sarılmanız gerekmektedir. Bunlar sizin udu çalabilmeniz için büyük bir kolaylık sağlayacaktır.
Daha sonrasında ise udu akort etmek çok önemlidir. Üst telleri akort etmek için sağ burgular kullanılırken alt telleri akort etmek için ise sol burgular kullanılmaktadır. Udun sap bölgesinin ise göğsünüze paralel olmakla birlikte vücudunuzdan biraz uzak olması ve sol elinize gelecek şekilde olması gerekmektedir. Son olarak ise parmaklarınızla bastığınız her ud teline aynı miktarda baskı uygulamanız doğru bir çalım şekli olacaktır.
Web sitemizde yeni başlayacak olanlardan profesyonel kullanıcılara kadar her kesime hitap edebilecek ud modelleri bulunmaktadır. Ud fiyatları hakkında bilgi almak için ud sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Ud hakında çok güzel bilgiler var