Saz çeşitleri kullanım yeri ve amacına göre birçok modelde üretilmekte olup başta Anadolu olmak üzere dünyanın birçok yerinde kullanılmaktadır. Bu yazımızdaki konumuz, diğer saz türlerine göre daha yeni olan ve oldukça popüler bir saz modeli olan elektro sazlar. Elektro sazların icadı çok yakın bir geçmişte olmuştur. 1960’lı yıllarda rock müziğin ülkemize girişi ile Anadolu rock ezgilerinin popüler olmasıyla Erkin Koray ve Orhan Gencebay gibi sanatçılarımız tarafından icat edildiği bilinmektedir.
Elektro saz nedir? Nasıl olmalıdır?
Elektro saz, ses manyetikleri ile saz tellerindeki titreşimlerin elektrik akımına dönüştürülmesi ve bir amplifikatör yardımı ile bu oluşturulan akımın sese çevrilmesini baz alan bir saz çeşididir. Peki saz telindeki titreşimler ile ses elde etmeye neden ihtiyacımız var? Buradaki temel amaç sazın sesinin kalabalık ortamlarda dahi kaliteli olarak duyulmasına olanak sağlanması, sesin amplifikatör vasıtası ile yükseltilerek aynı kalite ile hoparlörlerden yayınlanmasını sağlamaktır. Bu sebeple elektro saz modelleri düğün, nişan, kına, davet gibi durumlarda ihtiyaç duyulan orkestralardaki müzisyenler tarafından ihtiyaç duyulan saz çeşitleri olmaktadır.
Elektro sazların bir diğer önemli özelliği ses tonlarının değiştirilebiliyor oluşudur. Bu sayede yapılan müzik türüne göre ekolayzer ile ses tonları değiştirilerek daha hoş bir ses yaratılabilmektedir. Elektro sazlar1960’lı yıllardan bu yana birçok saz imalatçısı tarafından üretilme ve sürekli geliştirilmektedir. Günümüzde birçok saz üreticisi yerli imkânlar ile lesli, ekolayzer ve manyetik gibi parçaları dahi kendi bünyelerinde imal ederek dışa bağımlığı sona erdirmektedir. Elektrosaz gibi değerli bir Türk enstrümanının tamamen yerli imkânlarla ülkemizde üretiliyor oluşu hepimiz için bir gurur vesilesidir.
Lesli nedir?
Elektro saz denildiğinde dahili lesli terimi her yerde karşımıza çıkmaktadır. Hepimizin elektro saz denildiğinde kulağımızda oluşan tınıyı sağlayan cihaz lesli olarak adlandırılır. Lesli aslında sadece elektro sazlarda kullanılan yeni bir ürün değildir. Elektro gitar modellerinde kullanılan phaser cihazı ile aynı görevi yapar. Sesin sinyallerini değiştirerek normal bir sazdan çıkan sesi elektro saz sesi olarak bildiğimiz sese dönüştürme görevini üstlenir. Çalışma mantığı saz telinden gelen elektrik sinyalini öncelikle ikiye bölerek, ikinci sesin değiştirilmesi ve birlikte amplifikatöre aktarmasıdır. Böylece saz sesinin çalınan müziğe göre değiştirilmesini ve daha hoş bir ses deneyimi yaşanmasını sağlar.
Ekolayzer nedir?
Elektro sazlarda kullanılan bir diğer cihaz ekolayzer cihazıdır. Ekolayzer cihazı sesin bas ve tiz özelliklerini değiştirmek için kullanılan, birçok elektro sazda standart donanım olarak gelen bir cihazdır.
Ritim nedir?
Ritmin kelime anlamı müzikte vurgu, ses ve durakların düzenli olarak yinelenmesidir. Elektro sazlarda kullanılan ritim cihazları, müzisyene çaldığı müziğe göre eşlik edebilen ve içine yüklenen varsayılan ritimleri istenildiğinde saz sesine senkronize olarak çalabilen bir cihazdır. Ritim cihazının kullanımı bir orkestra içinde gereksiz iken tek başına saz çalan ve başka bir müzisyen bulunmayan ortamlarda saz çalan müzisyenin tek başına bir orkestra gibi müzik yapabilmesine olanak sağlamasıdır.
Bu yazımızda sizlere elektro sazlar hakkında ön bilgiler verdik. Elektro sazlar hakkında merak ettiklerinizi telefon numaramız ve WhatsApp Bilgi Hattımızdan bize ulaşarak sorabilirsiniz.
Web sitemizde her kullanıcı için uygun elektro saz modelleri bulunmaktadır. Elektro saz fiyatları hakkında bilgi almak için elektro saz sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Hangi sazı almak istediğinize karar veremiyorsanız ve saz modelleri hakkında bilgiye ihtiyacınız var ise hangi sazı almalıyım yazımızı okuyabilirsiniz.
Fotoğraftaki elektro saz @erasaz’a aittir.